Ενοχικό Δίκαιο
Το Ενοχικό Δίκαιο είναι ο κλάδος του Αστικού Δικαίου που ρυθμίζει τις ενοχές, τις έννομες δηλαδή σχέσεις, σύμφωνα με τις οποίες ένα πρόσωπο οφείλει να προβεί σε μια πράξη ή σε μια παροχή προς ένα άλλο. Στο Ενοχικό Δίκαιο περιλαμβάνεται ένα μεγάλο μέρος της συνηθέστερων και καθημερινών εννόμων σχέσεων όπως αγοραπωλησίες, μισθώσεις, σχέσεις εργασίας, αδικοπραξίες κ.λπ.
Οικογενειακό Δίκαιο
Το Οικογενειακό Δίκαιο αποτελεί τμήμα του Αστικού Δικαίου που αφορά στο σύνολο των νομικών κανόνων που διέπουν τις οικογενειακές σχέσεις. Ρυθμίζει δηλαδή τις σχέσεις μεταξύ των συζύγων, τις σχέσεις μεταξύ γονέων και τέκνων, την επικοινωνία, τη διατροφή και παράλληλα ρυθμίζει την προστασία των ανηλίκων και ανίκανων προσώπων, την επιτροπεία ανηλίκων (στις περιπτώσεις που η γονική μέριμνα δεν υπάρχει ή αδρανεί), τη δικαστική συμπαράσταση και τη δικαστική επιμέλεια ξένων υποθέσεων.
Εμπράγματο Δίκαιο
Το Εμπράγματο Δίκαιο είναι ο κλάδος του Αστικού Δικαίου που ρυθμίζει τα απόλυτα δικαιώματα επί πραγμάτων, όπως κυριότητα, συγκυριότητα, νομή, επικαρπία, προσωπικές δουλείες, μεταγραφή, ενέχυρο, υποθήκη. Γενικά το Εμπράγματο Δίκαιο καθορίζει ποια είναι τα δικαιώματα αυτά, τι περιεχόμενο έχουν, πώς συστήνονται, πώς μεταβιβάζονται και πώς προστατεύονται και διασφαλίζονται και παράλληλα ρυθμίζει τις έννομες μορφές με τις οποίες ένα ή περισσότερα πρόσωπα εξουσιάζουν τα πράγματα.
Κληρονομικό Δίκαιο
Μέρος του Αστικού Κώδικα αποτελεί και το Κληρονομικό Δίκαιο το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν τις περιουσιακές σχέσεις προσώπου μετά το θάνατο αυτού, καθώς το σύνολο της περιουσίας του, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, δεν εξαφανίζονται αλλά μεταβιβάζονται σε άλλα πρόσωπα, τα οποία το διαδέχονται στο σύνολο των έννομων σχέσεών του. Εκτός των ανωτέρω, το Κληρονομικό Δίκαιο ρυθμίζει και τις διαφορές που προκύπτουν από τη μεταβίβαση της περιουσίας του κληρονομούμενου στους διαδόχους του αλλά και από τις σχέσεις των κληρονόμων μεταξύ τους ή με τρίτα πρόσωπα.
Σωματεία και Ιδρύματα
Στο πρώτο μέρος του Αστικού Κώδικα (Γενικές Αρχές), στο οποίο, μεταξύ άλλων, θεσπίζονται οι θεμελιώδεις και κατευθυντήριες αρχές του Αστικού Δικαίου, συμπεριλαμβάνονται και τα άρθρα 61 – 126, με τα οποία ορίζεται το πλαίσιο σύστασης, λειτουργίας, λύσης και διάλυσης των νομικών προσώπων όπως τα Σωματεία και τα Ιδρύματα.
Εκκλησιαστικά Ζητήματα
Η Κανονική νομοθεσία σε συνδυασμό με τους κανονισμούς των Οικουμενικών Συνόδων, τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και τις Εγκυκλίους και Κανονισμούς που εκδίδουν οι κατά τόπο Εκκλησιαστικές Αρχές, αλλά και με τους κοινούς κανόνες Δικαίου, καθορίζουν τις σχέσεις των Εκκλησιών και του κλήρου, τόσο ανάμεσά τους, όσο και μεταξύ αυτών, του Κράτους και των πολιτών.
Καταστήματα
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίστηκε πρόσφατα με το Ν. 4442/2016, για τη λειτουργία Καταστημάτων αρκεί η υποβολή γνωστοποίησης και έκδοση έγκρισης, καθώς πλέον δεν απαιτείται η λήψη αδειών για την έναρξη λειτουργίας τους. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες Καταστημάτων οφείλουν να διατηρούν φάκελο με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, διοικητικές άδειες, εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κ.λπ., καθώς θα υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους και θα πραγματοποιούνται αυτοψίες από τα αρμόδια Διοικητικά Όργανα, τα οποία δύνανται να επιβάλλουν μεγάλα διοικητικά πρόστιμα.
Εμπορικό Δίκαιο
Το εμπορικό δίκαιο αποτελεί ειδικό κλάδο του ιδιωτικού δικαίου αποτελεί το σύνολο των κανόνων, διατάξεων και αρχών, με τους οποίους ρυθμίζονται οι νομικές πτυχές των εμπορικών σχέσεων και ανταλλαγών. Σκοπός του εμπορικού δικαίου είναι η ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων των φυσικών και νομικών προσώπων και ταυτόχρονα η προστασία των εμπόρων και των συναλλασσόμενων με αυτούς. Το εμπορικό δίκαιο εκτείνεται σε ζητήματα όπως είναι τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, τα εμπορικά σήματα, ο ανταγωνισμός, οι εμπορικές εταιρίες, η πτώχευση, τα αξιόγραφα, οι εμπορικές συμβάσεις κ.λπ.
Διοικητικό Δίκαιο
Το Διοικητικό Δίκαιο είναι το σύστημα των κανόνων με το οποίο ρυθμίζονται η οργάνωση και η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, οι σχέσεις και διαφορές αυτών με τους πολίτες και τα διοικητικά όργανα, ο διοικητικός και δικαστικός έλεγχος των εκδιδόμενων διοικητικών πράξεων κ.λπ.
Ποινικό Δίκαιο
Το Ποινικό Δίκαιο αποτελεί το σύνολο των κανόνων Δικαίου που ρυθμίζουν τον τρόπο άσκησης της Ποινικής εξουσίας την επιβολή δηλαδή των προβλεπόμενων ποινών επί των άδικων και ποινικά κολάσιμων πράξεων. Εκτός από τον Ποινικό Κώδικα, το σύγχρονο Ποινικό Δίκαιο ρυθμίζεται και από άλλες διατάξεις, ειδικών νόμων (π.χ. περί ναρκωτικών, υγειονομικών, εργατικών, φορολογικών κ.λπ.).